Aika Eilinen

Aika Eilinen
Vastaava toimittaja:
Timo Simula
Sähköposti: aika.eilinen(at)pp.inet.fi

aika_eilinen_lamput_edited.jpgAuri näki pimeässä –
suomalaisen taskulampun tarina

Teksti ja kuvat: Timo Simula

Helsinkiläisen levyseppämestarin Gabriel Wilhelm Sohlbergin vuonna 1876 perustama levysepänliike laajeni vuosikymmenien kuluessa suureksi teollisuusyritykseksi, jolla oli toimintaa sekä Helsingissä että Turussa. Siinä missä liike oli alkuaikoinaan keskittynyt ensin peltikattojen tekemiseen sekä meijeriastioiden valmistamiseen, tulivat uusiksi tuotteiksi 1900-luvulla värikkäillä painatuksilla koristellut läkkirasiat. Peltirasioiden valmistus ja väripainatus alkoi Oy G. W. Sohlberg Ab:ssa vuonna 1909.

G. W. Sohlberg Oy:n valmistamia taskulamppuja: Ylhäällä vasemmalla
oleva lamppu on ajalta ennen Auria. Liikennemerkeillä ja lipuilla varustetut Auri-lamput olivat suosittuja.
Ylhäällä oikealla Disney-aiheinen Auri-taskulamppu, jonka kuori on alumiinia.

Kun kansainvälinen pulakausi näytti vuoden 1932 lopulla hiipumisen merkkejä, ryhdyttiin yhtiössä valmistelemaan uusia tuoteideoita. Seuraavana vuonna 1933 yritys hankki muun muassa koneet, joilla aloitettiin taskulamppujen – tai kuten tuolloin sanottiin – käsivalaisinkoteloiden valmistus. Ensimmäisenä vuonna taskulamppuja valmistettiin vain 20 000 kappaletta. Tuotannon käynnistämisessä oli vaikeuksia, ja ulkomainen kilpailu oli kovaa. Myöhemmin taskulamppujen valmistamisesta tuli kuitenkin yritykselle merkittävä tuotantohaara.

auri_5_rajattu.jpg

Tuotannon alkuaikoina yhtiö markkinoi taskulamppuja omalla nimellään, mutta vuonna 1941 tuotantoa laajennettiin voimakkaasti, ja lamppujen markkinointi Auri-nimellä alkoi. Liikemerkkiä ei painettu taskulamppuihin, vaan se kohopuristettiin paristokotelon pohjaan. Tästä Auri-merkistä onkin varsin helppo tunnistaa yhtiön valmistamat taskulamput. Litteitä paristoja käyttävissä lampuissa samaa logoa käytettiin 70-luvulle asti, jolloin yhtiö lopetti taskulamppujen valmistamisen.

auri_1.jpg

Meriaiheisen taskulampun kuvituksena on muun muassa kompassi ja merimerkkejä. Lampun toisella puolella on morsemerkkien ohjeet.

Vuoden 1941 hinnastossa Auri-taskulamppuja kutsutaan käsivalaisimiksi. Litteää paristoa käyttäviä taskulamppuja on hinnastossa tusinaa eri mallia. Lisäksi tarjolla on kaksi sauvaparistolla toimivaa lamppua. Taskulamppuja sai erilaisilla linsseillä: tavallisilla ja kupumaisilla, suurentavilla linsseillä.

Vuonna 1941 taskulamppujen tuotanto ylitti jo miljoona kappaletta. Tuotanto edusti noin 10 prosenttia yhtiön kokonaistuotannosta. Samana vuonna lamppuja riitti pieni erä vientiinkin.

auri_3.jpgauri_2.jpgauri_4.jpg

Oikealla oleva lamppu mainostaa Helsingin olympialaisia 1952.
Keskellä olevalla Aurilla voi näyttää myös punaista ja vihreää valoa.
Oikealla olevassa taskulampussa on kuvituksena Finnairin lentokone.

1940-luvulla lamppujen painatukset olivat erilaisia koristekuvioita, mutta 50- ja 60-luvulla painatuksista tuli aiempaa värikkäämpiä. Taskulamppujen kylkiin ilmestyi lippuja ja liikennemerkkejä sekä monenlaisia muita kuvia.

Oy G. W. Sohlberg Ab osti vuonna 1960 Turusta Vilénin tehtaat Oy:n, jonne Auri-taskulamppujen valmistus siirrettiin vuonna 1961. Ennen kuin ulkomainen halpatuonti pakotti lopettamaan taskulamppujen valmistuksen Suomessa vuonna 1970, ehti Auri valmistaa myös pieniä, alumiinikoteloisia sauvaparistotaskulamppuja.

  

auri_6.jpg

Lamppu ja pakkaus, jonka koristeena on komea kissa. Pakkauksen kuvituksen on tehnyt graafikko Erik Bruun.

LÄHTEET: Oy G.W. Sohlberg Ab 1876 - 1951, Helsinki 1951, www.kansallisbiografia.fi/talousvaikuttajat, www.elma.elka.fi  

auri_7.jpg