Aika Eilinen

Aika Eilinen
Vastaava toimittaja:
Timo Simula
Sähköposti: aika.eilinen(at)pp.inet.fi

Puhkaise silmä pillillä eli nasta Trippi 60 - 70-lukujen malliin

trip_mainostarra.jpg

Teksti ja kuvat: Timo Simula

Kukapa keski-ikään varttunut kansalainen ei muistaisi lapsuudestaan kulmikkaita Trip-juomapakkauksia.  Turkulainen Marli toi Tripit markkinoille vuonna 1962 ja pyramidin muotoisena juomapakkaukset säilyivät yli 20 vuotta – ilmeisesti 80-luvun puoliväliin asti. Itse juoma on tietysti vieläkin markkinoilla, mutta nykypakkaus on muodoltaan jotain aivan muuta.

Tripin hauska pakkausmuoto tuli Ruotsista, jossa vuonna 1951 perustettu pakkausyritys Tetra Pak toi tetraedrin eli nelitahokkaan muotoisen kartonkipakkauksen markkinoille vuonna 1953. Yhtiö laajensi toimintaansa Suomeen vuonna 1955. Täällä yhtiön pakkauksia jalosti ainakin Euran Paperi.

Trip-juoma nautittiin alkuaikoinakin pillillä. Pakkausta ei siis varsinaisesti avattu, vaan pilli työnnettiin pakkaukseen kohdasta, jossa kartongissa oli reikä, jota peitti vain ohut muovikalvo. Jokainen noita vanhoja Trippejä juonut muistaa, miten pakkausta piti joskus kääntää montakin kertaa ennen kuin pillin paikka löytyi.

Pakkauksen käyttöohjeet eivät mitenkään sopisi nykyaikaiseen, kuluttajaa holhoavaan yhteiskuntaamme, mutta 60-luvun maalaisjärkeä arvostavassa ilmapiirissä ne toimivat.

”Puhkaise ’silmä’ imupillillä ja juo”, käyttöohjeet opastivat suorasukaisesti. Silmä tarkoitti tietenkin tuota muovikalvolla peitettyä reikää juomapakkauksessa.

trip_puhkaise_silma.jpg

Kaupassa Trippiä ostettaessa piti olla tarkkana, että sai mukaansa paperiin pakatun imupillin. Pillejä ei tuolloin liimattu pakkauksiin, vaan ne piti antaa erikseen.

trip_lehtimainos.jpg60- ja vielä 70-luvunkin lapsille Tripit eivät olleet hätäpäissä käytettäviä janonsammuttimia, vaan erikoista herkkua erikoisiin tilanteisiin. Niitä ei ostettu kotiin jättipakkauksissa, vaan yksitellen. Kulutusjuhlan vuodet olivat vielä edessä.

Makuna Tripeissä olivat appelsiini ja mustaviinimarja. Ehkä tetraedripakkausten loppuaikana ehti tulla muitakin makuja.  Juoma oli tietenkin hiilihapotonta.

Pakkauksena kartonkitetra oli jossain määrin mullistava. Se painoi paljon vähemmän kuin lasipullo, eikä se rikkoutunut kovin helposti. Tuon ajan janoon – etenkin lapsille – 1,9 desilitran mehuannos oli ihan kelvollinen. Limsapullotkin olivat tuolloin tilavuudeltaan vain 1/3 litraa.

Tripin alkuvuosikymmenen mainoslauseita olivat: Nasta juoma nastassa koossa sekä Juo Trip – se on kätevintä.

Lähteet: Nakke-lehti N:o 14 1970, http://fi.wikipedia.org, http://www.ts.fi/talous/liite