Aika Eilinen

Aika Eilinen
Vastaava toimittaja:
Timo Simula
Sähköposti: aika.eilinen(at)pp.inet.fi

Alkuperäinen Afrikan Tähti

afrikan_tahti.jpg

Teksti ja Kuvat: Timo Simula

Mainostoimistoalalla elämäntyönsä tehnyt Kari Mannerla kehitti 19-vuotiaana menestyspelin, jota on tähän mennessä myyty lähes 4 miljoonaa kappaletta. Afrikan Tähti on kaikkien aikojen suosituin suomalainen lautapeli. Se on käännetty 16 kielelle ja esimerkiksi Ruotsissa se kuuluu suosituimpiin klassikkopeleihin.

17-vuotiaana mainostoimistouransa aloittanut Mannerla ehti suunnitella 16 peliä ennen kuin keksi Afrikan Tähden. Ilmeisesti hän älysi itsekin tehneensä mainion pelin, koska hän ei suostunut myymään sitä kustantajalle kertamaksulla, vaan vaati provision jokaisesta valmistetusta pelistä.

afrikan_tahti_nimio_edited-1.jpg

Kari Mannerla suunnitteli pelin vuonna 1949, mutta markkinoille se tuli vasta vuonna 1951 Kuvataiteen kustantamana. Peli tuli myyntiin nimellä Kadonnut Afrikan Tähti, mutta alusta alkaen peli esiintyi kustantamon hinnastoissa Afrikan tähden nimellä. Pelin ruotsinkielinen nimi oli alussa Den Försvunna Diamanten.

Afrikan Tähdestä tuli nopeasti myyntimenestys. Vuonna 1956 Kuvataide mainosti hinnastossaan peliä "poikien suuresti suosimaksi". Sitä oli tuolloin painettu Suomessa jo 55000 kappaletta.

Afrikan Tähti on kuuden vuosikymmenen aikana muuttunut tavattoman vähän. Alkuperäinen pelilauta, pahvikiekot ja rahat ovat kestäneet aikaa hyvin. Suurin muutos vuosien varrella on tapahtunut pelin kotelossa. 1950-luvulla pelikotelon kannessa komeili sama kiehtova kuva kuin pelilaudassakin. 60-luvulle tultaessa pelikotelo uudistui samanlaiseksi kuin se vielä nykyäänkin on. Samalla pelin ruotsinkieliseksi nimeksi tuli Afrikas stjärna.

afrikan_tahti_pelimerkit.jpg

Pelin pahvikiekot ovat periaatteessa pysyneet samanlaisina vuosikymmenestä toiseen. Taustaväri on tosin muuttunut, eivätkä jalokivetkään ole pysyneet aivan samoina. Alkuaikoina pelissä ei ollut rubiineita, safiireja ja topaaseja vaan erivärisiä timantteja. Afrikan Tähti oli punainen timantti.

Nykyään Afrikan Tähdessä puhutaan rosvosta, joka vie pelaajan rahat. 50-luvulla rosvo oli komeasti suurvaras.

Pelin rahayksikkö on nykyään eri kuin alkuaikoina. Nykyään pelisetelit ovat puntia, kun aikaisemmin puhuttiin dollareista.

afrikan_tahti_saantoja.jpg

Vaikka Afrikan Tähti -pelejä on vuosikymmenten mittaan valmistettu valtava määrä, ei keräilijän ole helppo löytää vanhoja pelejä. Kuvataiteen 50-luvun pelit tuntuvat olevan hyvin harvinaisia, etenkin hyväkuntoisina. 60-luvun pelejäkään ei juuri ole tarjolla, suositut pelit on yksinkertaisesti pelattu loppuun.

Kustantamo Kuvataiteen pelituotanto hiipui 1960-luvun lopulla. Viimeistään 70-luvun alussa Afrikan Tähden kustantajaksi tuli Paletti. Nykyään peliä valmistaa Peliko.

afrikan_tahti_rahat.jpgafrikan_tahti_nappulat.jpg








Lähteet: Keräilyharvinaisuus 2/1998, fi.wikipedia.org, www.peliko.fi