Aika Eilinen

Aika Eilinen
Vastaava toimittaja:
Timo Simula
Sähköposti: aika.eilinen(at)pp.inet.fi

inha.jpgI. K. Inha – Valokuvaaja, kirjailija, kulttuurin löytöretkeilijä

Kirjoistaan ja valokuvistaan tunnettu Into Konrad Inha, alkujaan Konrad Into Nyström, kuoli vuonna 1930. Kun miehen kuolemasta on yli 80 vuotta, on selvää, ettei hänen elämänsä ja toimintansa voi olla kovin tuttua nykyajan suomalaisille. Vanhaa kirjallisuutta harrastaville ja valokuvauksen historiaa tunteville miehen tuotanto on toki tuttua.

Inhan veljen pojantytär Aamu Nyström on kirjoittanut mielenkiintoisen elämäkerran ja tietokirjan, joka antaa tarkan kokonaiskuvan miehen elämästä ja toiminnasta. I. K. Inha oli kulttuurikodin kasvatti, joka jo hyvin nuorena uppoutui kirjallisuuden ja valokuvauksen maailmaan. Hän oli myös monella tapaa uranuurtaja: esimerkiksi polkupyöräpioneeri ja reppumatkailun edelläkävijä.

Aamu Nyström kuvailee kirjassaan seikkaperäisesti Inhan elämänvaiheita lapsuudesta kouluaikojen kautta sanomalehtimiesuraan sekä tämän siirtymisen vapaamman työrytmin kirjoitus- ja valokuvaustyöhön.

Aivan mainion lisän kirjaan tuo Inhan henkilökohtainen arkisto, joka on Aamu Nyströmin hallussa. Kirjoittaja on poiminut papereista mielenkiintoisimpia kirjan kuvitukseksi. Vanhat kuitit, kirjeet ja mainokset päästävät lukijan hyvin lähelle Inhan elämää. Ne kertovat vapaaksi taiteilijaksi jättäytyneen miehen elämän iloista ja suruista.

Mukaansatempaavan tekstin lisäksi kirjassa houkuttavat huolella valitut kuvat, joista moni on Inhan itsensä ottama.

I. K. Inhan laaja kirjallinen tuotanto on haluttua. Hänen kirjojaan on suhteellisen vähän markkinoilla, ja monet hänen klassikoistaan ovat melko arvokkaita.  Kirjakaupoilta ei kuitenkaan voi välttyä – Nyströmin kirja pakottaa lukijansa tutustumaan Inhan tuotantoon tarkemmin.

****½

Timo Simula

Aamu Nyström: I. K. Inha – Valokuvaaja, kirjailija, kulttuurin löytöretkeilijä, Minerva 2011, 270 sivua, sidottu, kuvitettu, 31,90 e. ISBN 978-952-492-441-2. www.minervakustannus.fi


Kaj & Franck – Esineitä ja lähikuviakaj_franck2.jpg

Kaj Franckin muotoilu on kaikille suomalaisille tuttua ruoka- ja kahvipöydistä. Päivi Jantusen kirja muotoilijamestarista esittelee laajan skaalan Franckin tuotantoa arkisista käyttöesineistä ainutlaatuisiin taide-esineisiin. Kirja avaa silmiä huomaamaan, miten laaja miehen tuotanto on.

Kaj & Franck esittelee taiteilijan paitsi hänen esineidensä ja ajatustensa kautta, myös työtovereiden, ystävien ja oppilaiden kautta. Lähellä olleiden ihmisten kertomukset luovat kuvaa tinkimättömästä, periaatteistaan tiukasti kiinni pitäneestä muotoilijasta, joka ei mielistellyt ketään. Vaatimaton mies oli paitsi oman tiensä kulkija, myös mainio yhteistyön tekijä. Kohtuuden ihannoija asetti toimivuuden ja aitouden kaiken muun edelle.

Jantusen kirja kuvaa hienosti Franckin esineiden filosofiaa, mutta antaa myös mielenkiintoista tietoa hänen elämästään ja työstään Nuutajärvellä. Muiden kuuluisien muotoilijoiden kertomukset täydentävät kuvaa ajasta ja olosuhteista, joissa klassikkoesineet syntyivät.

Kaj & Franck valottaa erinomaisesti suomalaisen muotoilun historiaa. Keräilijälle se antaa perustietoa Franckin muotoilemista arkiesineistä – ja esittelee ison joukon yksin kappalein tehtyjä taideteoksia.

Päivi Jantusen kirja on kiinnostava ja herkullisen kaunis. Sen käyttömahdollisuuksia lisää suomalaisen tekstin rinnalla kulkeva englanninkielinen osuus. Pieni kauneusvirhe kirjassa on. Sen kannet ovat epäilyttävän pehmeää kartonkia, joka kolhiintuu helposti. Kirja on vaikea pitää siistinä.

****

Timo Simula

Päivi Jantunen: Kaj & Franck – Esineitä ja lähikuvia – Designs & Impressions. WSOY 2011, 168 sivua, sidottu, kuvitettu, 42,00 e. ISBN 978-951-0-36898-5. www.wsoy.fi

Rakennettu Suomi ilmastarakennettu_suomi_ilmasta.jpg

Hannu Vallaksen ilmavalokuviin perustuva kuvateos tutkii Suomen rakennettuja maisemia lintuperspektiivistä. Kirjaan on koottu kattava otos vesi- ja maaväyliä, kyliä ja kaupunkeja, linnoja ja kartanoita sekä muita näkymiä kirkoista kaivoksiin. Kirjan 2000-luvulta olevat kuvat ovat huippuluokkaa, niistä käy ilmi, että myös rakennettu suomalaismaisema voi olla tavattoman kaunis.

Veikko Neuvosen asiantuntevat tekstit herättävät Vallaksen kuvat elämään. Maantieteilijä kertoo maisemien historiasta, luonnosta ja muista mielenkiintoisista yksityiskohdista.

Rakennettu Suomi ilmasta on mainiota luettavaa ja selailtavaa kaikille rakennetusta ympäristöstämme kiinnostuneille. Erityisesti sitä voi suositella rakennusperinnön ystäville sekä maisema- ja ilmavalokuvakorttien keräilijöille. Ulkoasunsa puolesta kirja sopii hyvin myös lahjaksi.

***½

Timo Simula

Hannu Vallas ja Veikko Neuvonen: Rakennettu Suomi ilmasta. Tammi 2011, 192 sivua, sidottu, kuvitettu, 50,00 e. ISBN 978-951-31-5882-8. www.tammi.fi


vintagen_viemaa.jpgVintagen viemää – 50 sisustusprojektia Parolan asemalta

Villiinny vintagesta, riehaannu retrosta! kehottaa Parolan vanhaa rautatieasemaa emännöivä Katja Rinkinen kirjassaan Vintagen viemää. Osalle vanhoista tavaroista villiintyneistä Rinkisen kirja voi olla pienoinen järkytys. Jos on oppinut arvostamaan vanhoja esineitä sellaisina kuin ne ovat, voi tuntua pahalta, että aitoja esineitä käytetään askartelumateriaalina. Juuri siihen Vintagen viemää keskittyy. Kirjassa askarrellaan tyynyjä räsymatoista, lampunvarjostimia kahvikupeista, säilytysrasioita kirjoista ja hyllyjä vanhoista lankuista. Osassa ohjeista on ajatuksena vanhentaa esineitä vuosikymmeniä lisäämällä niihin patinaa. Tarkoituksena on siis tavallaan huijata.

No, kun luopuu turhasta tiukkapipoisuudesta, huomaa, että kirjan vinkit ovat hauskoja, eikä siinä oikeasti patisteta tuhoamaan mitään arvokasta. Enemmänkin kirja ohjaa hyödyntämään materiaaleja, joilla ei ole enää muuta arvoa.

Hauskoja ja hyödyllisiä ovat ainakin kirjan vinkit patenttikorkkipullojen kunnostamisesta, rautatiekalenterin, laatikkokellon ja avainkoukkutelineen rakentamisesta sekä botanical-taulujen valmistamisesta. Kirja antaa 50 projektin tarkkojen ohjeiden lisäksi ideoita moneen muuhunkin. Ajatuksia herättävä teos on myös mukava katselukirja.

Kirjan ulkoasu ja painopaperi ovat hyvin sen aiheeseen sopivia. Hillitty värimaailma ja mattapintainen paperi toimivat hienosti. Kannessa on mattapintainen muovipäällyste, mutta sekin toimii hyvin. Käsituntuma on miellyttävä.

Kirjan painopaikan olisi voinut ilmoittaa rehellisesti. Painettu EU:ssa on turhaa kiertelyä – vai oliko painopaikka päättämättä vielä aivan kirjan viimeistelyvaiheessa? Latviassahan näitä nyt paljon painetaan.

***

Timo Simula

Katja Rinkinen: Vintagen viemää – 50 sisustusprojektia Parolan asemalta. WSOY 2011, 152 sivua, sidottu, kuvitettu, hinta 42,00 e. ISBN 978-951-0-37048-3. www.wsoy.fi

 

kuutar_ja_ikiturso.jpgKuutar ja ikiturso – Rakastetuimpien kalevalakorujen jäljillä

Kalevala Korun eläkkeellä oleva hopeaseppä Seija Lindström ja emeritusprofessori, arkeologi Unto Salo ovat yhdistäneet voimansa esitelläkseen yleisölle joukon suosituimpia kalevalakoruja. Kuutar ja ikiturso -kirjaan on koottu koruja eri aikakausilta lähes ajanlaskumme alusta ensimmäisten ristiretkien vaiheille.

Kalevala Korun vuodesta 1937 valmistamat korut on tehty arkeologisissa kaivauksissa löytyneiden vanhojen korujen pohjalta. Korut eivät ole suoria kopioita vanhoista , vaan niiden pohjalta tehtyjä mallisuojan omaavia koruja.

Kuutar ja ikiturso -kirjassa Seija Lindström kertoo koruista niiden aikaan räätälöityjä tarinoita, jotka ovat kuvitteellisia, mutta voisivat olla tottakin. Lindströmillä on kyky saada korut elämään, niin kiehtovia hänen tarinansa parhaimmillaan ovat. Ne kertovat korujen omistajista sekä vaiheista, joiden myötä korut joutuivat vuosisataisiin kätköihinsä myöhempien ihmisten löydettäviksi.

Unto Salo valottaa korujen kulttuurihistoriaa: niiden käyttötapoja, muotoihin liittyvää symboliikkaa sekä valmistuspaikkoja. Salon teksti todistaa, miten varhain suomalaiset ovat olleet kiinteässä yhteydessä muun Euroopan kanssa.

Kalevalakorujen keräilijä saa kirjasta paljon hyödyllistä tietoa. Harmittavalta saattaa tuntua, että teos esittelee vain pienen määrän suosituimpia koruja. Keräilijän luetteloksi kirjasta ei siis ole.

Ulkoasultaan ja ilmeeltään teos on hieno ja harkittu kokonaisuus. Lisäpisteitä kirja saa siitä, että se on painettu Suomessa.

***½

 Timo Simula

Seija Lindström ja Unto Salo: Kuutar ja ikiturso – Rakastetuimpien kalevalakorujen jäljillä. Nemo 2010, 108 sivua, sidottu, kuvitettu, hinta 35,00 e. ISBN 978-952-240-056-7. www.nemokustannus.fi

 

kupittaan_savi.jpgKeräilijän aarteet – Kupittaan Savi

Kupittaan Saven keramiikkaesineillä on niin paljon ystäviä, että tuoreelle, yhtiön historiasta ja tuotannosta kertovalle kirjalle luulisi olevan markkinoita.

Kätevän kokoinen kirja on paitsi runsas kuvateos, myös hyvä tietopaketti Kupittaan Savesta. Taidehistorian dosentti Harri Kalha on kirjoittanut kirjaan historiaosuuden, joka kertoo tehtaan toiminnasta, sen tuotteista sekä tietysti tuotteiden tekijöistä. Historiikkiosuus on puristettu tavattoman tiiviiksi, mutta kertoo silti oleellisimman.

Teoksen kuvatekstit ovat pääosin toimittaja ja tietokirjailija Tuula Salakarin käsialaa. Ne loihtivat Jaakko Lukumaan herkullisista kuvista ilmoille runsaasti yksityiskohtia ja tarpeellista tietoa. Pienehköön kirjaan on koottu tavattoman kattava valikoima Kupittaan Saven erilaisia tuotteita.

Keräilijän aarteet – Kupittaan Savi -kirjan vahvuus on viitseliäässä työssä. Pieneen tilaan on saatu paljon yksityiskohtaista tietoa: tutkittavaa ja selailtavaa. Esineiden käyttötarkoituksesta, signeerauksista ja muista yksityiskohdista annetut tiedot ovat tarkkoja ja kiinnostavia.

Kirja on tehty Kupittaan Saven tuotantoa ja tekijöitä kunnioittavassa hengessä, mutta ilman turhaa hymistelyä. Se innostaa tutkimaan esineitä tarkemmin.

Hieno kirja on turhaan nidottu pehmeisiin kansiin. Keräilijöiden käsissä kulumaan tarkoitettu kirja olisi ansainnut kovat kannet. Tähän hintaluokkaankaan pehmeät kannet eivät oikein istu.

Kirja on ohittamaton hankinta kaikille Kupittaa-faneille.

****

Timo Simula

Tuula Salakari, Harri Kalha ja Jaakko Lukumaa: Keräilijän aarteet – Kupittaan Savi. WSOY 2011, 143 sivua, nidottu, kuvitettu, hinta 47,00 e. ISBN 978-951-0-36899-2. www.wsoy.fi

 

Meie kodude kraamae_meie_kodude_kraam.jpg

Kotien vanhoja tavaroita esittelevä virolaisteos on kuin pieni katsaus virolaiseen, maailmansotien väliseen kulutustavarateollisuuteen. Pienistä kotitavaroiden tarinoista koostuva kirja esittelee hyvän joukon esineitä ja niiden valmistajia – selvä pääpaino on Virossa tuotetuissa tavaroissa.

Kirja kertoo, että Riihimäen lasi oli ennen toista maailmansotaa suosiossa myös Virossa. Maassa oli kuitenkin vuodesta 1934 lähtien myös oma lasitehdas, jonka Saksassa oppinsa saanut Johannes Lorup perusti.  Tehdas teki monenlaisia lasiesineitä pikareista pulloihin. Parhaimmillaan se työllisti 400 ihmistä. Neuvostovallan tullessa tehdas kansallistettiin ja Lorup kyyditettiin Siperiaan, jossa hän kuoli 42-vuotiaana.

Kirja esittelee myös virolaisia hopea- ja posliiniesineitä, tekstiili- ja nahkakäsitöitä sekä valaisimia. Hauska erikoisuus on Virossa vuonna 1928 julkaistut pelikortit, joissa esiintyi virolaishahmojen lisäksi unkarilaisia sekä sukulaisiksi joskus tulkittuja tataareja ja turkkilaisia.

Viron omien radioiden lisäksi Meie kodude kraam esittelee kelloja, kahvimyllyjä, jääkaappeja, silitysrautoja ja niin edelleen. Lutherin tehtaan vanerimatkalaukut, joita vietiin suurin määrin ulkomaille 1930-luvulla, ovat saaneet kirjassa oman luvun, kuten AS Norman peltirasiat ja tallinnalaisen D. Mirwitzin keramiikkakin.

Meie kodude kraam on hauska katsaus virolaisiin tavaroihin. Isoilla kuvilla varustetussa kirjassa on paljon asiaa, vaikka tekstit ovatkin melko lyhyitä. Kirjan kieli on helppoa, sitä ymmärtää vähän vajavaisellakin viron kielen taidolla.

***

Timo Simula

Mirjam Peil: Meie kodude kraam. Ajakirjade Kirjastus 2011, 176 sivua, sidottu, kuvitettu, hinta 15,90 e. ISBN 978-9949-476-17-6. www.raamat24.ee