Aika Eilinen

Aika Eilinen
Vastaava toimittaja:
Timo Simula
Sähköposti: aika.eilinen(at)pp.inet.fi

Jameksia ja 70-luvun ajankuvaa

Tiistai 16.8.2011 klo 20.43 - Timo Simula

james_paalla.jpgHeinäkuun helteillä poikkesin Heinolassa, johon oli koottu yksi kesän mielenkiintoisimmista näyttelyistä: James päällä joka säällä. Kyse oli tietenkin James-farmarihousujen historiaa valottavasta näyttelystä.

Jameksille oli varattu Heinolan kaupunginmuseosta yksi reilunkokoinen huone. Lisäksi pienessä sivuhuoneessa saattoi katsella James-farkkujen vanhoja elokuva- ja televisiomainoksia.

Näyttely oli todella kiinnostava. Esillä oli farkkuja ja muita vaatekappaleita eri vuosikymmeniltä. Kaikki olivat heinolalaisen Mattisen Teollisuus Oy:n valmistamia. Yrityksen ja farkkujen historiaa esiteltiin monesta eri näkökulmasta. Mielenkiitoisemmasta päästä olivat tiedot liike- ja tuotemerkeistä ja niiden käyttöajoista. Myös vanhaa mainosaineistoa oli hyvin esillä. Näyttelyn herätti monia muistoja.

Sivuhuoneessa, jossa vanhat mainosfilmit pyörivät, oli seinällä lisää vanhoja farkkuja. Niiden katseleminen oli kuitenkin hankalaa, koska niitä ei pystynyt katsomaan häiritsemättä filmejä katselevia näyttelyvieraita. Näyttely kärsi selvästi tilanpuutteesta.

Kiusallista oli, että näyttelykokonaisuus oli hajasijoitettu peräti kolmeen eri rakennukseen saman kadun varrelle. Taidemuseolle oli koottu 60-70-lukujen kuvataidetta ja viereisessä WPK:n talossa oli ajankuvanäyttely 60-70-lukujen kodin sisustuksesta. Edellinen ei ollut järin kiinnostava, mutta jälkimmäinen tyydytti komeasti nostalgianälkää.

James-näyttely olisi mahtunut mainiosti taidemuseon isoon saliin, jos kuvataidenäyttely olisi jätetty pois. Näin kokonaisuus olisi ollut sopivasti kahdessa viereisessä rakennuksessa. No, ehkä farkkuja ei voinut tuoda taidemuseoon.

Eniten jäin näyttelyssä kaipaamaan julkaisua, kunnon kirjaa Jamesten historiasta. Se olisi ehdottomasti pitänyt julkaista näyttelyn yhteydessä. Tutkimustyön myötä aineistoa kirjaan olisi ollut. No, toivottavasti tällainen kirja saadaan myöhemmin.

Näyttely on auki 18. syyskuuta 2011 asti. Kannattaa poiketa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: James, jamekset, Mattisen Teollisuus, farkkunäyttely, farmarihousut