Aika Eilinen

Aika Eilinen
Vastaava toimittaja:
Timo Simula
Sähköposti: aika.eilinen(at)pp.inet.fi

Esso innosti postimerkkien pariin

Sunnuntai 24.4.2011 klo 19.08 - Timo Simula

esso_postimerkkikansio.jpg1970-luvun alku oli huoltoasemien kylkiäisten kulta-aikaa. Autoilijat tottuivat saamaan jokaisen tankkauksen yhteydessä jotakin kaupan päälle, oli se sitten taulumainen kuva antiikkisesta autosta, keräilykolikko tai vaikka kuponki, joita tarpeeksi keräämällä sai pesuainetta tai talouslasia.

Esso keksi ilmeisen edullisen, mutta taatusti pikkupoikiin, ja miksei tyttöihinkin, vetoavan kylkiäiskampanjan. Huoltoasemat jakoivat jokaiselle 20 litraa tankanneelle postimerkkipussin, jossa oli neljä postimerkkiä ympäri maailman. Punaiset, postimerkkien hammastuskuviolla varustetut pussit olivat jännittäviä. Koskaan ei tiennyt, mitä merkkejä pussista paljastuu.

Ties kuinka monen suomalaislapsen postimerkkeilyinnostus sai alkunsa Esson kampanjasta. Itsekin olin tuon kampanjan uhri, postimerkkejä keräsin toistakymmentä vuotta ja filateliasta en ole päässyt irti vieläkään, vaikka moni muu keräilyharrastus onkin sen ohi kiilannut.

Postimerkkipussien ohella Esso jakoi keräilytaskuja, joissa merkkejä saattoi säilyttää. Sen lisäksi tarjolla oli pikkurahalla postimerkkien keräilyalbumi, joka ainakin minulle toimi ensimmäisenä maantiedon kirjana. Postimerkeille 64-sivuisessa kansiossa oli tilaa vain vähän, mutta kirjanen esitteli ansiokkaasti maailman maat ja niiden nimien kirjoitusasut. Näin nuorikin keräilijä pystyi selvittämään, mistä maasta mikäkin merkki oli peräisin. Tavattoman mielenkiintoisia olivat myös eri maiden pinta-ala- ja väkilukutiedot, rahayksiköt ja vientituotteet. Kaikki maat oli myös kuvattu pelkistetyillä kartoilla.

Postimerkkikampanjan alkamisajasta sen paremmin kuin kestostakaan en osaa antaa yksityiskohtaisia tietoja. Valistunut arvioni on, että ainakin vuonna 1971 kampanja oli voimassa. Mainittakoon, että kampanjaan liittyvä postimerkkialbumi on painettu Länsi-Saksassa vuonna 1971.

Lähteet: Postimerkkejä koko maailmasta, Esso, 1971. Jukka Vesterinen: Huoltoasemakirja, Alfamer 2009

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esso, postimerkkipussit, Esson posstimerkkipussit, kylkiäiset, postimerkkikampanja, keräilykampanja