Aika Eilinen

Aika Eilinen
Vastaava toimittaja:
Timo Simula
Sähköposti: aika.eilinen(at)pp.inet.fi

Superpallomuistoja 70-luvulta

Lauantai 26.2.2011 klo 10.35 - Timo Simula

Joitakin vuosia sitten törmäsin porilaisella kirpputorilla tavaroihin, jotka vanhoista hintalapuista päätellen olivat paikkakunnalla menneinä vuosikymmeninä toimineen lelukaupan jäämistöä. Koska kyse oli selvästi ylijäämätavaroista, ei erässä ollut varsinaisia aarteita. Olipahan tavaraa, joka ei aikanaan ollut mennyt kaupaksi; osa sen vuoksi, ettei se kiinnostanut ostajia, osa varmasti siksi, että sitä oli varastossa liikaa.

Jotain mielenkiintoista toki löysin. Myynnissä oli pieniä pusseja, joihin oli pakattu kolme värikästä superpalloa kuhunkin. Pallot olivat juuri sitä mallia, joita itse pidän aitoina superpalloina: läpikuultavia palloja, joiden sisällä kiemurtelee värikäs spiraalinauha.

ae_superpallo.jpg

Muistot ensimmäisistä superpallokokemuksista tulvahtivat mieleen – ja olihan niitä palloja pakko ostaa.

Hi-bouncing ball -otsakkeella varustetussa myyntipakkauksessa näytetään, kuinka superpallo pomppaa yli omakotitalon ja kirkontornin. Pakkauksen takana on ohjeita pallotteluun. Sieltä selviää myös, että nämä pallot on valmistettu Japanissa. Aitoja ja alkuperäisiä superpalloja ne eivät siis ole. Pakkaus lienee peräisin 70-luvun alkupuolelta.

Superpallot syntyivät vuonna 1965, kun kalifornialaisen kemistin, Norman Stingleyn keksimää synteettistä kumia alettiin käyttää villisti pomppivien pallojen valmistuksessa. Amerikassa superpalloista, joita markkinoitiin nimellä Super Ball, tuli vuoden 1965 kesän ja syksyn suurin villitys.

Mutta milloin superpallot tulivat Suomeen? Tähän kysymykseen en osaa vastata, mutta ehkä joku lukijoista voi auttaa. Omaan elämääni superpallot tulivat luultavimmin 1970-luvun alussa tai alkuvuosina. Silloin pompoteltiin nimenomaan näitä, hauskan näköisiä japanilaisia palloja.

Lähteet:

http://www.ideafinder.com/history/inventions/superball.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Ball

1 kommentti . Avainsanat: superpallo, hi-bouncing ball